13 Haziran 2010 Pazar

Mustafa Muğlalı

25 mayıs günü Van'ın Özalp İlçesinde, Mustafa Muğlalı Kışlasının atış alanında oynarken buldukları mühimmatın patlaması ve bir çocuğumuzun ölümü, diğer beşinin yaralanması ile sonuçlanan olay gerçekten çok acı ve üzücüydü. Ancak, olayın daha vahim bir yönü var.

Mustafa Muğlalı, 1943 yılında 32 Özalpli vatandaşımızı sorgusuz, sualsiz, yargılamasız kurşuna dizdirmiş olan generaldir. Yargılanmış, mahkum olmuştur. Konu hem o zaman hem daha sonra mecliste, basında, akademik çevrelerde defalarca görüşülmüş, tartışılmış, resmi, gayriresmi raporlara konu olmuştur.

1978-1979 yılları arasında Van”da valilik yaptım. Muğlalı olayı, halkın bilincinde, daha dün gerçekleşmiş kadar tazeydi. Muğlalı adı, en küçüğünden en yaşlısına kadar, herkes tarafından ezbere biliniyordu. Sonradan öğrendim ki, sanki o uğursuz olay hep taze kalsın diyerek oradaki kışlaya Mustafa Muğlalı adı verilmiş. Kimin, kimlerin, hangi mantıkla verdiğini anlayamadığım bu karar ne çağdaş bir devlet anlayışıyla, ne hukukla, ne de vicdanla bağdaşıyor.

22 Haziran 2009 tarihli gazete haberlerine göre, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, bu kışlanın karşısına 1943 olayında hayatını kaybedenler için bir anıt yapılmasını düşündüklerini söylemişti. Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesindeki 3 Ağustos 2009 tarihli köşesinde, Belediye Başkanına itidal tavsiye ediyor ve "geçmişi yeniden anmanın" anlamsızlığı üzerinde duruyordu. Fakat, kışlaya Mustafa Muğlalı adını verenler hakkında en küçük bir imada bulunmuyordu.

Acıdır... Son olayla öğrendik ki, kışlanın adı hala değiştirilmiş değildir...

Kışlanın adı süratle değiştirilmelidir.

Hiç yorum yok: